Skip til primært indhold

VR-træning til hjertepatienter ved hjælp af en AI-løsning

Langvarig fysisk inaktivitet kombineret med alderdom kan forringe hjertepatienters livskvalitet, forlænge sygdoms- og genoptræningsperioder og øge risikoen for senkomplikationer samt genindlæggelse. I Danmark står patienter over 65 år for 50% af indlæggelserne.

Projektperiode

Start: 14. november 2022
Slut: 15. september 2023

I begyndelsen af ​​projektet var der ingen motiverende træningsinterventioner, der var enkle og effektive og ikke krævede monitorering. 

Projektets løsning var at genbruge og transformere hospitalets eksisterende træningsudstyr, såsom stationære cykler, til sansestimulerende virtuelle naturoplevelser. Det ville ikke kræve tilgængeligt internet, og kun ét klik var nødvendigt for at starte træningsoplevelsen.

Mål

Projektet havde til formål at udvikle en AI-algoritme, der skulle bygges ind i SYNCSENSEs VR-løsning, som kunne tilpasse sig den enkelte hjertepatients fysiske formåen og dermed gøre VR-træningen intelligent og effektiv. AI-løsningen skulle automatisk identificere træningsudstyr og synkronisere cyklens hastighed til hastigheden i VR-oplevelsen.

Projektet havde tre faser:

  1. Udvikling af AI-algoritmen
  2. Migrering af AI-algoritmen til VR-løsningen
  3. Test og tilpasning af den nye AI-baserede VR-løsning i kliniske omgivelser

Resultater

Den udviklede løsning har en AI-baseret sensor, der passer til ethvert træningsudstyr, der har en bevægelig komponent. AI kører et 1-sekunds tre-trins loop for at identificere træningsudstyret og tilpasse hastigheden dertil.

Den udviklede VR-løsning tilbyder både aktiv og passiv VR-træning til hjertepatienter. Aktiv træning foregår i kombination med træningsudstyr som stationære cykler og sensorer og kan virke som motivation til træning, fortsat træning og kan også facilitere selvtræning. Passiv træning foregår uden træningsudstyr og sensorer og kan hjælpe med at berolige patienter og fungere som en rekreativ aktivitet.

Partnere

Partnere på projektet inkluderede SYNCSENSE, som stod for udviklingen og leveringen af løsningen, samt træning af algoritmen. Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet ved Syddansk Universitet ydede rådgivning i forhold til AI-algoritmen, mens CAI-X stod for projektledelse og implementeringsstrategi.

Klinisk testning fandt sted på Hjertemedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital.

Ekstern finansiering

Projektet var finansieret af Innovationsfonden.

Peter Børker Nielsen

Peter Børker Nielsen

Daglig leder

Centre for Clinical Artificial Intelligence (CAI-X). Odense Universitetshospital, Klinisk Udvikling - Innovation, Forskning & MTV


2460 7692
APPFWU01V