Skip til primært indhold

EUCanScreen

Europæere er uforholdsmæssigt meget ramt af kræft. Mens vi kun udgør en tiendedel af verdens befolkning, forekommer omkring hver fjerde af alle årlige kræfttilfælde i Europa. Jo tidligere kræften diagnosticeres og behandles, jo større er chancerne for at overleve.

Projektperiode

Start: juni 2024
Slut: maj 2028

For at øge overlevelseschancerne er forebyggelse og tidlig detektion gennem befolkningsbaserede screeningstilgange afgørende, men for at opnå fordelene ved et kræftscreeningsprogram skal det planlægges godt med passende styring og kvalitetssikring fra flere interessenter.

Mål

EUCanScreen har til formål at støtte implementeringen af ​​Flagship 4 i Europas Beating Cancer Plan: fremsætte en ny EU-støttet kræftscreeningordning for at sikre, at 90 % af EU-befolkningen, der kvalificerer sig til bryst-, livmoderhals- og kolorektal cancerscreening, tilbydes deltagelse i screeningsprogrammer.

Ud over at optimere eksisterende befolkningsbaserede kræftscreeningsprogrammer, vil EUCanScreen lette implementeringen af ​​de screeningsprogrammer, som Europa-Kommissionen for nylig har anbefalet for lunge-, prostata- og mavekræft. Derudover vil andre aspekter, der fremhæves i Europas Beating Cancer-plan, herunder nye tilgange til screening, personlig screening, AI, big data og andre nye teknologier og operationel kvalitetssikring blive behandlet.

EUCanScreen har syv specifikke mål:

  1. sikre fuld implementering af evidensbaserede, omkostningseffektive og kvalitetssikrede screeningsprogrammer for bryst-, livmoderhals- og tyktarmskræft.
  2. forberedelse til implementering af evidensbaserede, omkostningseffektive og kvalitetssikrede screeningsprogrammer for lunge-, prostata- og mavekræft
  3. at sikre korrekt programstyring og bæredygtighed
  4. at sikre rettidig, bedre kvalitet og sammenlignelig dataindsamling og overvågning af screeningsprogrammer
  5. sikring af lige adgang til screeningsprogrammer for støtteberettigede EU-borgere og mindskelse af kræftuligheder
  6. sikre kapacitetsopbygning inden for kræftscreening
  7. at sikre samarbejde og sammenhæng med relaterede projekter finansieret under EU-programmer

Fra OUH Odense og Svendborg bygger vi videre på vores stærke position indenfor AI i cancer og vil bidrage med vores erfaring inden for AI til brystkræftdiagnostik samt videreudvikle vurderingsmodellen MAS-AI (Model for Assessment of Artificial Intelligence) til en europæisk model, og teste den på kliniske anvendelsestilfælde i Europa.

Derudover vil vi afdække barrierer i befolkningen for deltagelse i screeningsprogrammer for kræft, udvikle optimeret og individualiseret patientinformation til fremtidige screeningsprogrammer og lave forløb i brystkræftscreening understøttet af kunstig intelligens.

Ekstern finansiering

Det samlede budget for EUCanScreen er 38.749.916 €, og projektet er blevet finansieret af Europa-Kommissionens EU4Health-program.

Partnere

Projektet involverer et konsortium med 29 partnerlande, bestående af 25 EU-medlemslande såvel som Norge, Island, Ukraine og Moldova, 59 tilknyttede partnere og 10 associerede partnere.

Projektet koordineres af Letlands Universitet og Region Syddanmark, og CAI-X vil fungere som Kompetencemyndighed i Danmark, med ansvar for at koordinere den danske indsats.

Deltagere fra Danmark

Videnskabelige og administrative deltagere fra OUH Odense er seniorforsker Iben Fasterholdt og forskningsassistent Nanna Bluhme fra Klinisk Udvikling, samt forskningschef ved CAI-X Benjamin S Rasmussen og ph.d. Mohammad Talal Elhakim fra Radiologisk Afdeling.

Fra OUH Svendborg deltager grant writer Lasse Kaalby Møller, specialist Camilla Stryhn og ph.d. Ulrik Deding.

Maiken Overbeck Wolderslund

Projektleder

Odense Universitetshospital, Klinisk Udvikling - Innovation, Forskning & MTV


5114 9255
Peter Børker Nielsen

Peter Børker Nielsen

Daglig leder

Centre for Clinical Artificial Intelligence (CAI-X). Odense Universitetshospital, Klinisk Udvikling - Innovation, Forskning & MTV


2460 7692
APPFWU01V