Skip til primært indhold

Et menneskeligt perspektiv på kunstig intelligens i sundhedsvæsenet

I løbet af 2022 og 2023 afholdt CAI-X og det nationale forskningsprojekt Algoritmer, Data & Demokrati (ADD) i alt fire vidensfora for at skabe en dybere forståelse af kunstig intelligens (AI) i sundhedsvæsenet.

Videnforaene samlede klinikere, tekniske forskere, kommercielle udviklere samt patienter og pårørende for at diskutere deres syn på og forventninger til AI i sundhedssektoren.

Med udgangspunkt i de fire vidensfora har vi skrevet en Policy Brief, som blev offentliggjort fredag ​​den 21. juni 2024. Vi har også optaget et webinar, der kan ses her.

Overordnet set er de vigtigste anbefalinger følgende

  1. Nuanceret debat om AI: Det er væsentligt at fremme en debat om AI, der omfatter både optimisme og skepsis, samt erfaringer fra eksisterende AI-projekter.
  2. Samarbejde med alle interessenter: Udvikling og implementering af AI-løsninger skal ske i tæt samarbejde med klinikere, udviklere, patienter og pårørende for at sikre praktiske løsninger, der imødekommer de reelle behov.
  3. Udnyttelse af eksisterende viden: Tidligere erfaringer fra AI-projekter bør udnyttes fuldt ud gennem grundig evaluering og løbende tilpasning af strategier.

Videnforaene afslørede, at tillid til AI er et komplekst problem, især blandt patienter og pårørende. Selvom mange klinikere ser potentialet i AI, er det afgørende at involvere brugerne fra starten for at opbygge tillid og sikre, at AI-løsningerne bliver accepteret og forstået i den daglige kliniske praksis.

Daglig leder Peter Børker Nielsen udtaler: "Det er afgørende at have en nuanceret forståelse af kunstig intelligens i sundhedsvæsenet for at udnytte dets fulde potentiale på en ansvarlig måde. Vores vidensfora har vist, at tillid og involvering af alle interessenter – fra klinikere til patienter – er nøglen til succesfuld implementering. Vi kan ikke bare ride på hypebølgen, vi skal skynde os og sikre, at løsningerne virkelig imødekommer de reelle behov i sundhedssystemet."

For yderligere indsigt og detaljer om processen, kan du læse hele Policy Brief'et på ADD's hjemmeside.

APPFWU01V