Skip til primært indhold

ALIVE - analyse af lymfeknuder med AI

Hvert år dør 16.000 danske borgere af kræft. Kræftceller spredes ofte gennem lymfesystemet, og dermed kan lymfekirtlerne spille en afgørende rolle i både påvisning og sporing af spredning af flere typer kræft. Det anslås, at 30-50 % af alle cancerpatienter får analyseret lymfeknuder i løbet af deres undersøgelse og behandling.

Projektperiode

Start: 1. februar 2024
Slut: 1. november 2024

På Odense Universitetshospital undersøges 80.000 vævsprøver hvert år. 2.500 af disse er relateret til lymfesystemet med cirka 25.000 lymfeknuder analyseret årligt. Undersøgelserne vurderer lymfeknudeprøver for indikatorer for metastatisk cancer, men antallet af prøver er stigende og bliver mere komplekse. Den øgede arbejdsbyrde, i kombination med mangel på kliniske patologer, giver anledning til behov for løsninger, der kan reducere tidsforbruget på analyse af vævsprøverne. På denne måde kan diagnosticering og behandling fortsætte med at ske rettidigt.

Mål

Region Syddanmark har som den første region i Danmark implementeret et fuldt digitaliseret patologisystem, der erstatter de traditionelle mikroskoper, hvilket fører til nye teknologiske muligheder inden for patologidiagnostik. En af disse muligheder er anvendelsen af ​​kunstig intelligens (AI) til diagnosticering af lymfeknudemetastaser.

AI kan være nyttig på dette område, da lymfeknuder repræsenterer et stort prøvevolumen, analyseres i mange typer kræft og er visuelt homogene, hvilket gør dem egnede til AI-analyse.

Målet med ALIVE er derfor at udvikle en algoritme, der kan identificere og klassificere lymfeknudevævsprøver i "lav risiko" (forventet godartet) og "høj risiko" (forventet ondartet). Dette for at hjælpe med at forbedre effektiviteten og nøjagtigheden af ​​diagnosen.

Partnere

Projektet er ledet af Afdelingen for Klinisk Patologi på Odense Universitetshospital, og sammen med forskere fra Institut for Matematik og Datalogi på Syddansk Universitet (SDU) vil de udvikle algoritmen, som senere vil blive klinisk testet i den digitale patologiske arbejdsgang i afdelingen.

CAI-X bidrager til projektet med projektledelse og udviklingen af en kommercialiseringsstrategi.

Ekstern finansiering

Projektet har modtaget finansiering fra den nationale innovationsplatform Beta.Health, sponsoreret af Novo Nordisk Fonden.

Sönke Detlefsen

Professor, overlæge

Odense Universitetshospital, Afdeling for Klinisk Patologi


6541 4822

Richard Röttger

Professor

Syddansk Universitet, Institut for Matematik og Datalogi


6550 2337

Maiken Overbeck Wolderslund

Projektleder

Odense Universitetshospital, Klinisk Udvikling - Innovation, Forskning & MTV


5114 9255
APPFWU02V