Skip til primært indhold

FibroBot - diagnosticering af fedtleversygdom

Fedtleversygdom forårsager 3,3 millioner dødsfald om året på verdensplan, hvilket gør sygdommen til en af ​​vores største sundhedsudfordringer i den kommende tid.

Projektperiode

Start: april 2022
Slut: december 2022

I dag diagnosticeres og behandles fedtlever ofte for sent i forhold til at kunne begrænse komplikationer, reducere indlæggelser, undgå dyre og invasive procedurer og reducere risikoen for tidlig død. Mange komplikationer og dødsfald forbundet med sygdommen kunne forebygges ved mere præcis diagnosticering, mere effektiv overvågning af sygdommen og effektiv behandling på det rigtige tidspunkt.

Derfor ønskede dette projekt at udforske brugen af ​​kunstig intelligens og robotteknologi til at udvikle forbedrede diagnostiske og kliniske værktøjer til diagnosticering og behandling af fedtleversygdom.

Mål

En af de bedste diagnostiske test inden for området er Fibroscan, en sonde til måling af fibrose, arvæv i leveren. Sonden måler niveauet af fibrotisk ardannelse i leveren ved brug af ultralyd. Målet med dette projekt var at udvikle en prototype af FibroBot, en robot, der ville være i stand til at måle niveauet af arvæv i leveren med en Fibroscan-sonde.

Projektet var opdelt i tre faser:

  1. I første fase byggede CAI-X et sæt AI-baserede ensemblemodeller, der kunne identificere patienter med asymptomatisk fibrose i leveren gennem for eksempel blodprøver. Arbejdet i denne fase byggede på viden opnået fra udviklingen af ​​en algoritme til tidlig diagnose af levercirrose samt fibrose.
  2. I anden fase byggede CCR en prototype af FibroBot. FibroBot bestod af en robotarm fastgjort med en Fibroscan-sonde. Robotarmen ville være i stand til at flytte sonden til patientens krop og automatisk generere scanninger. Robotarmen ville holde sonden helt i ro og dermed gøre det muligt at lave meget nøjagtige målinger og generere præcise billeddata, der kunne bruges til udvikling af en algoritme. Derudover ville robotarmen fysisk aflaste personalet, da de ikke længere skulle holde og skubbe sonden under patientundersøgelser.
  3. I den tredje fase udførte CIMT en tidlig medicinsk teknologivurdering (MTV) baseret på EARTH-modellen.

Prototypen og algoritmen forventedes at blive brugt til videreudvikling af scanningsløsninger til andre organer.

Partnere

Projektet var et samarbejde med Centre for Clinical Robotics (CCR) og Center for Innovativ Medicinsk Teknologi (CIMT).

CAI-X bidrog til projektet med vores kompetencer inden for kunstig intelligens, mens CCR bidrog med deres kompetencer inden for robotteknologi. Professor og forskningsleder ved CCR Thiusius Rajeeth Savarimuthu var projektejer. CIMT bidrog med kompetencer vedrørende tidlig vurdering af sundhedsteknologi baseret på EARTH-modellen.

FibroBot var forankret i FLASH – Centre for Liver Research, et Elite Forskningscenter ved Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme på Odense Universitetshospital.

Ekstern finansiering

Projektet var finansieret af Region Syddanmark.

Thiusius Rajeeth Savarimuthu

Thiusius Rajeeth Savarimuthu

Forskningsleder, professor

Centre for Clinical Robotics (CCR). Syddansk Universitet, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet


2440 9545
Esmaeil S. Nadimi

Esmaeil S. Nadimi

Teknisk forskningsleder - professor

Centre for Clinical Artificial Intelligence (CAI-X). Syddansk Universitet, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet


2778 1929
Kristian Kidholm

Kristian Kidholm

Professor, forskningsleder

Center for Innovativ Medicinsk Teknologi (CIMT). Odense Universitetshospital, Klinisk Udvikling - Innovation, Forskning & MTV


6541 7960
APPFWU02V